Recept za ovčjo juho

Published on 16 February 2010 by in Recepti

4

Juha (Large)Naša mama, izkušena kuharica in skrbna gospodinja priporoča ovčjo juho, ki so jo včasih zelo pogosto kuhali na Jezerskem in je zelo dobro teknila. Celo iz stare ovce ali ovna je juha zelo okusna. Pravi, da je juha najboljša iz dobro rejene ovce, ki ima veliko loja.

Sestavine

1 ovčja pleča
3 glavice čebule
2 korenja
1 koren peteršilja

1 lovorov list
malo žafrana
sol

Priprava

Da se izognemo okusu, ki je značilen za starejše ovco (in katerega se vsi bojimo), prvo vodo takoj ko juha zavre, vedno odlijemo. Z novo vodo, tokrat toplo, zopet zalijemo kosti in meso, ter kuhamo na rahlem ognju 2 uri.

Začinimo kot govejo juho. Začimbi, ki jih ne smemo pozabiti: korenina peteršilja in zelena. Dodamo seveda korenje, čebulo, por, paradižnik, lovorjev list, malo žafrana, strok česna, poper v zrnju in na koncu solimo.

Juho postrežemo vročo!

Continue Reading

1
Novice 11. avgust 1858: “Ktere ovce bi za gorate kraje utegnile najbolje biti?”

NoviceTakole pravijo v Novicah davnega leta 1858 o naši ovci:
“Znano je sploh, da v  g o r a t i h  krajih se  m e r i n o š k e  ovce ne obnašajo dobro; torej bi radi ktere druge dobili, da bi ovčjo rejo s pridom špogali.
Taka ovca je tista, ki jo imamo na  J e z e r u  na Koroškem in  K o k r i na Krajnskem ali prav za prav tam kjer se koroška in krajnska dežela stiskate (Seelander und Kankershaf).”

In naprej v istem časopisu leta 1870 v članku “Nekoliko o reji ovac”:
“Ovca je velika dobrotnica takim krajem, kteri so za rejo njeno pripravni. … Za naše kraje tedaj se po pravici priporoča  j e z e r s k a   o v c a, ki se je zaplodila iz laške bergamaške, in pa trebiška. To dvojno pleme si je izbrala družba kmetijska , da ga bo po deželi rezdelila.
Naj nekoliko povemo o  p l e m e n j e n j i  in  r e j i  ovac …”

Zbrali smo nekaj zgodovinskih dokumentov (večinoma iz Novic), ki so prav zanimivi za branje tudi dandanes. Povabljeni, da si preberete do konca v tem dokumentu, ki bo stalno na razpolago našim obiskovalcem tudi na dnu strani Ovce.

Continue Reading