0

Naši člani so se 14. 8. udeležili strokovne ekskurzije v rejski center, ki ga ima Biotehnični center iz Ljubljane na Vremščici. Vodja centra nas je lepo sprejel in nam razkazal vso proizvodnjo in postopek molže ovc. Na tej farmi imajo pretežno mlečne ovce. Iz mleka pridelujejo sir in skuto, sirotko pa uporabljajo za krmo prašičev. Povedal je tudi, da imajo veliko težav z mrhovinarji, kot so volkovi in medvedje. Na samem posestvu redijo tudi krškopoljske prašiče in nekaj oslov, da popasejo za ovcami. Na koncu so nas pogostili s sirom iz lastne proizvodnje in tudi za žejo so poskrbeli.

Po ogledu rejskega centra smo se odpeljali na ogled Škocjana in Škocjanskih jam. Bil je zelo lep sprehod po podzemlju ob reki Reki, katera jim občasno tudi malo zagode s poplavljanjem.

Na koncu pa smo se odpeljali do Divače, k Hudičevcu na kmečki turizem, kjer so nam postregli z odlično večerjo, imeli pa so tudi dober teran za poplaknit.

Veseli in zadovoljni smo se zvečer vrnili domov.

Stanemarkic@gmail.si

Continue Reading

0

V nedeljo, 8. avgusta, 2010 se bomo ponovno lahko srečali pr’ Jezer, to je staro ime za Jezersko, na tradicionalnem ovčarskem balu.

Prizorišče Ovčarskega bala je kot vsako leto Gostišče ob Planšarskem jezeru. Program se prične ob 11:00 h, vstopnine ni.

Scenarij za prvi ovčarski bal je okoli leta 1959 napisal Jezerjan Venceslav Krč (1913 – 2009). G. Krču smo hvaležni za njegovo delo. Kot da bi videl daleč v naprej potek časa mu je s tem pomembnim etnografskim delom uspelo ohraniti živ spomin na tradicijo ovčereje pri nas. Po tem zapisu so v starem jezerskem narečju predstavljena druženja ljudi ob raznih kmečkih opravilih, postopek predelovanja ovčje volne, kako so ob Malem Šmarnu pastirji prignali ovce v dolino… Na balu uprizarjajo striženje ovc, krtačenje volne, predenje, pletenje, polstenje in še druga stara kmečka opravila povezana z ovčerejo. Volna je namreč imela v tistih časih velik pomen za domačo oskrbo z oblačili in je predstavljala skromen, vendar pomemben zaslužek domačinov. Majerji in majerice kuhajo po starem receptu masovnek in koroške žgance, ki ju seveda, s kislim mlekom, prijazno postrežejo obiskovalcem.

Društvo rejcev ovc jezersko solčavske pasme vsa leta sodeluje pri organizaciji Ovčarskega bala. Poskrbi, da pastirji domačini po stari navadi s planine priženejo trop ovc jezersko solčavske pasme in to izkustvo tudi prenašajo na mlajše rodove. Potem, ko so ovce varno v ogradi, pastirji poklepetajo z obiskovalci o značilnostih ovčereje.

Društvo poskrbi, da na Ovčarskem balu postrežejo kulinarično specialiteto jagnjetino, meso ekoloških jagnjet z jezersko solčavskih planin, ki jo Slovenci žal premalo poznamo in cenimo kot zdravo prehrano.

Med obiskom Ovčarskega bala pr’ Jezer je torej možno dobiti podatke o lokalnih rejcih, jih grede obiskati na njihovih kmetijah in neposredno pri njih nabaviti različne izdelke, ki zaradi zanesljive kakovosti ponovno pridobivajo na pomenu (ustrojene kože, volno in volnene izdelke, ovčje salame, klobase in drugo).

tekst in fotografije Eveline Smrtnik

Continue Reading

Naše lepotice na vrhu Krnu

Published on 06 August 2010 by in Novice, Zanimivosti

0

Fotograf Matjaž Maležič je skupaj s prijateljem izvedel lepo turo na Krn (iz Lepene), na Batognico in nazaj.

Kot velik ljubitelj gora in planinskega cvetja je vso pot fotografiral in v objektiv ujel tudi naše lepotice – ovce jezersko – solčavske pasme, ki so pasle po pobočjih Krna – 2000 m visoko.

Več izjemno lepih fotografin planinskega cvetja in hribov si oglejte na spletni strani fotografa Matjaža.

Continue Reading