Je prireja dvojčkov smiselna?

Published on 28 December 2010 by in Novice

0

Rejci, ki pretiravajo v intenzivnosti prireje ovc s pomočjo močne krme bodo morda z zanimanjem prebrali članek o prireji dvojčkov ali še bolj številčnih gnezd, ker iščejo še večji donos. Manj znano pa je, da prireja dvojčkov ni ena od lastnosti, ki jo rejci v avtohtonem okolju želimo razvijati, ko skrbimo za čisto pasmo jezersko-solčavske ovce. Čistokrvna jezersko-solčavska ovca ni primerna za vzrejo dvojčkov, ker ima premalo mleka. Pri majhnih rejah, ki so za Slovenijo značilni, je kupovanje krme strošek. V ekološki reji, kjer so krmila še bistveno dražja, se takšna oblika reje ne izide.

Včasih so ovce z dvojčki izločali iz tropa

Jezerski in solčavski predniki so take ovce izločili iz tropa. Z dobrim opazovanjem in premišljenim spodbujanjem so razvili ovco, ki je takratnim razmeram najbolj odgovarjala. Danes je naša ovca izgubila nekaj teh kvalitet. Postala je bolj divja, izgubili smo kvalitetno volno, imamo večji pojav dvojčkov, tudi plodnost je padla.

Jezersko-solčavska ovca zna preživeti sebe in mladiča ob skromnih količinah krme in vode, kakršni so pogoji po naših hribih. Ko ima mladičev več, pa je ta naloga težja, obremenitev za ovco večja.

Kako sedaj?

Jagenjčki dvojčki so v zadnjem času pogosti v naši pasmi. Prišlo je do raznih sprememb v reji ovc, poskusi križanja z mesnimi in merino pasmami in ob razvoju tehnologije so tudi ovce bile izpostavljene različnim naprednim načinom reje. Vendar se je izkazalo, da so bili naši predniki pametni in da tudi danes zdrži le njihova ovca. Bili so previdni, ko  so izboljševali njene lastnosti s plemenitim križanjem s sorodnimi pasmami, primernimi za visokogorske razmere.

Po naših izkušnjah je v hlevu potrebno ovce z dvojčki čim prej določiti in najbolje jih je takoj oddvojiti od ostalega tropa. Da mladiča ne izgubita svojega razpoznavnega vonja, ker odtavajo od ovce, jih posebej zagradimo. Kljub temu se ovca pogosto odloči zavrniti enega mladiča, ki ga mora potem rejec hraniti 5 krat dnevno na stekleničko, če ga želi obdržati. Dvojčka ovco hitro izčrpata, jagnjeta pa priraščata enkrat počasneje kot enojčki in so zaradi podhranjenosti bolj dovzetni za bolezni. Tudi s pomočjo rejca, potrebuje žival približno šest mesecev, da dohiti zdravega jagenjčka enojčka.

Ovci potem posebej prinašamo hrano in vodo. Da ima dovolj mleka, potrebuje bogato hrano. Sicer se pojavijo znaki izčrpanosti in podhranjenosti. Krmiti jo moramo z zelo kvalitetnima senom in žitaricami, pesnimi rezanci ali najbolje kar s krmno mešanico z dodatki mineralov in vitaminov. Vse je potrebno kupiti, saj tega ni mogoče pridelati v našem okolju. Ovca postane prezahtevna za naše razmere. Poveča se ji telesni okvir. Potrebuje več energije za osnovno vzdrževanje telesa, za reprodukcijo pa še več, ker plodna je in plodnost je povezana s prehrano.

Zdravstvene in plodnostne motnje (npr. čas do naslednje obrejitve se podaljša), predstavljajo obremenitev za visokogorskega rejca in iz gospodarskega vidika izgubo, saj je pasma v glavnem namenjena za prirejo mesa.

Našim jezerskim in solčavskim prednikom velja priznanje, da jim je uspelo s premišljenim odbiranjem razviti ovco z odličnimi lastnosti zaradi katerih je tudi gospodarsko zelo cenjena. Prava jezersko-solčavska ovca ima odličen materinski čut, miren značaj, lahek potek rojevanja (jagnjeta imajo veliko rojstno težo, zato je pomembna tudi ohranitev ozke glave v pasmi), skozi celo leto je plodna in obreji se običajno vnovič že prvi mesec po skotitvi jagnjeta. Zaradi izven sezonske plodnosti je možna celoletna ponudba jagnjet na trgu, zato je reja takih plodnih živali ekonomsko gospodarna (Zagožen, 1984).

Rejci jezersko solčavske pasme ovc s srcem želimo ohraniti naslednjim generacijam prvotno ovco pa tudi sposobnost in modrost pri selekciji.

Literatura:

  1. http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/dn_potocnik_metka.pdf
  2. http://agri.bfro.uni-lj.si/drobnica/postojna96/KERMAUN.html

Continue Reading

Polstenje z naravno volno JS ovce

Published on 21 December 2010 by in Novice

0

FILCANJE – POLSTENJE

O filcanju (polstenju) se vedno več sliši, dela na tem pa se premalo. Navodila najdemo tudi že na internetu, vendar iz svojih izkušenj priporočam tečaj s pravimi strokovnimi nasveti.

Jezersko-solčavska ovca daje primerno volno, ki jo najprej ostrižemo, operemo, sušimo, potem damo mikati za filcanje ali presti za štrikanje – pletenje. Filcamo lahko copate, klobuke, torbe, štrikamo pa nogavice in jopice. Na Solčavskem so pod imenom BICKA dekleta pridno prijela za delo, pa tudi na Jezerskem. Tod je za večino to njihovo domače oblačilo.

Zanimanje za to delo pa je tudi v besniški dolini. Za tečaj smo se dogovorili z gospo Vido M. Matk s Knežjega v Robanovem kotu. Posebno dekle, ura ni njen gospod. Posebni skromni dodatki pri oblačenju so vredni pozornosti, delovne izkušnje pa prenaša v umirjenem redkobesednem solčavskem narečju in z zelo spretnimi rokami. Pripravi in posreduje tudi ves material za delo. Z opazovanjem ima vsaka faza novo presenečenje, delo je zanimivo in štiri ure hitro minejo. Pridobljeno znanje je dragoceno, ponosen in vesel si ob lastnem delu in izdelku.

Da bi to znanje obdržale, je treba delo nadaljevati. Še večji užitek pa je , ko svoj izdelek obuješ na noge.

Obiskovalke tečaja polstenja z naravno volno jezersko-solčavske ovce v Besnici, novembra 2010

Continue Reading

Praznična večerja

Published on 21 December 2010 by in Novice

1

Pečeno jagnječje meso z ingverjem

Priprava te jedi uspe tudi tistim, ki nimajo prav nobenih kuharskih izkušenj

Mlada jagnjetina živali, ki so se pasle na visokogorskih pašnikih, polnih divjih zelišč, je posebna specialiteta. Z ingverjem začinjeno meso dobi aromatičen okus, svež, rahlo pekoč in opojen. Za ta recept smo izvedli na ljubljanski tržnici. Priprava je preprosta, največ časa zahteva priprava mesa, če je treba odstraniti kosti.

Za 2 osebi potrebujemo:

bolj mesnat kos jagnjetine

2 velika stroka česna

svež ingver v enaki količini kot česen

sojina omaka, po okusu

½ dcl belega vina

sol

poper

nekaj žlic olivnega olja

Meso narežemo na manjše podolgovate koščke, rahlo solimo in popopramo ter stresemo v globoko posodo za mariniranje. Meso lahko solimo tudi na koncu, ko je že pečeno. Česnova stroka dodamo cela ali drobno sesekljamo. Ingver olupimo in nastrgamo. Dodamo sojino omako, vino in malo olja. Dobro premešamo in čez noč mariniramo v hladilniku.

Pristavimo olje za pečenje. Meso popečemo na zelo vročem olju približno 5 minut na vsako stran. Zraven ponudimo riž in kuhano zelenjavo.

Dober tek … na koncu si obliznimo prste!

Več o lastnostih in vsestranski uporabi ingverja

Continue Reading