S PESMIJO V GORE

Published on 28 July 2011 by in Novice

0

V soboto, 6.8.2011, vabi Kvartet Jutro na tradicionalno pevsko turo, ki bo tokrat potekala iz Belske Kočne, prek Jenkove planine in Golega vrha do Gorniškega centra Dava Karničarja v Ravenski Kočni na Jezerskem.

To bo že četrto skupno vandranje pevcev iz treh sosednjih dolin: Kvarteta Jutro z Jezerskega, Kvinteta Smrtnikovih iz Kort in Klemena Matka iz Solčavskega. Ideja o tovrstnih srečevanjih je padla na praznik Marije Snežne in Svetega Ožbalta leta 2007 na Kredarici pod našim očakom Triglavom. Naslednje leto smo se povzpeli na Grintavec in zapeli ob Češki koči. Leta 2009 so nas po lovskih poteh Košute vse do Dolge njive popeljali Korčani. Lansko leto smo prehodili celotni Robanov kot, se povzpeli na Strelovec in sestopili v Logarsko dolino. Letos se karavana petja, veselja in prijateljskega druženja zopet seli na Jezersko.

Za turo smo izbrali malo poznano dolino Belske Kočne, po kateri se bomo povzpeli v Jenkovo planino in na Goli vrh. V planini nam je Tomaž obljubil sveže flancate, pod Babo pa nam bosta Davo in Petra postregla z dobrotami, ki jih bo odslej nudil nastajajoči Gorniški center Dava Karničarja.

Zbor za vse jezerske pohodnike je ob 7.30 uri v Gorniškem centru, odkoder se bomo s čim manj avtomobili odpeljali v Belsko Kočno. Tam se ob 8h srečamo še s Korčani ter Solčavani in potem odrinemo na skupno pot. Kdor se nam bo pridružil na »uradnem« zaključnem delu v Gorniškem centru Dava Karničarja, naj bo pod Babo vsaj ob 15. uri.

Ves čas pa nas bo spremljala slovenska pesem, ki jo na vseh turah nesebično razdajajo Smrtnikovi fantje iz Kort in Jezerskega, ob spremljavi citrarja Matkovega Klemena. Pevska zasedba je vsa ta leta enaka, le število navdušenih spremljevalcev in poslušalcev se vsako leto veča. Kako bo kaj letos? Vas zanima? Pridite – ne bo vam žal!!

Do kdaj bodo peli in katere vse bodo »urezali«, pa je zelo težko napovedati…

Drejc Karničar

Continue Reading

Gremo na Štajersko in v Prekmurje

Published on 17 July 2011 by in Novice

0

Vabilo na društveno ekskurzijo

Rejci se tradicionalno družimo na soboto pred praznikom velikega šmarna na prijetnem in koristnem potovanju po svetu in domovini: letos bo to v soboto, 13. avgusta.

Ogledali si bomo nekaj uspešnih “podjetij” na Štajerskem in v Prekmurju:

ekološko kmetijo Janeza in Marije Turineka v Jareninskem Dolu. G. Turinek je dobro poznan po ekološkem kmetovanju pa tudi po sposobnosti premišljanja in izpovedovanja o ekološkem kmetovanju. Pokazal bo vse slovenske avtohtone živali in vrt. Postregli bodo posebno malico.

Jareninski dvor. Prav blizu kmetije Turinek se nahaja nova vinska klet Dveri – pax d.o.o. na posestvu s tradicijo, lastniki so namreč vsaj 870 let benediktinci. Slišali bomo njihovo zgodbo, poskušali vina in ostali na kosilu. Morda bomo poskusili njihovega letošnjega svetovnega šampiona Šipon 2009 Dveri – pax?

Ocean Orchids orhideje. Želeli smo se odzvati na predavanje g. Aleša Čerina na letošnjem Občnem zboru in smo našli izjemno dober primer podjetništva za nas: model obnašanja dveh mladih, sedaj uspešnih proizvajalcev orhidej in drugih tropskih rož na prekmurskih tleh.

– ekološka kmetija Rhona in Zinke Metz v Jareninskem Dolu. Molzejo koze. V avgustu bodo otvorili novo sirarno. Prodajajo mlečne in sadjarske izdelke na ekološki tržnici v Mariboru. Ob malici iz domače hrane bomo poslušali njihovo  zgodbo, ki se začela pred 13 leti..

Prijave sprejemamo še na telefonsko številko: 040 169 185.

Odhodi: Jesenice 5:30 (ž. postaja), Tržič: 6:00 (a. postaja), Križe: 6:10 (a. postajališče), Žiganja vas: 6:15 (a. postajališče), Naklo: 6:20 (a. postajališče), Tupaliče: 6:30 (na bencinski črpalki), Kranj: 6:40 (Mercator Primskovo). Prihod: Tupaliče okrog: 20:30…

Lepo vabljeni na pot z nami!

Upravni odbor DROJSP

Continue Reading

Dan Zemlje

Published on 17 July 2011 by in Novice

0

Ste že praznovali svetovni dan Zemlje? Bi to znali?

Osnovna šola Tržič nam je dala to priložnost 22. aprila. Praznovanje se je odvijalo v prostorih OŠ Tržič. Osrednja tema je bila Živali: opazujem, raziskujem, občutim, ohranjam. Učitelji skupaj s številnimi gosti so pripravili za otroke in obiskovalce veliko zanimivih delavnic. Naša tajnica Ladka Peneš je otrokom razložila postopek in prikazala izdelke iz  volne, barvane z rastlinskimi barvami. Otroci so radi prijeli barvano česano prejo v roke,  jo malo pomeli med dlanmi, v nastalo krpico vstavili filcano kroglico, jo zavezali z volneno prejo – in nastal je duhec.

Jože Meglič je prinesel strojeno ovčjo kožo, ki so jo otroci lahko strigli z ročnimi škarjami, jo sčesali, potem so pa opazovali, kako jo Frančiška Meglič prede na kolovrat.

Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme se posebej želi zahvaliti ga. prof. Maji Ahačič, vodji Podružnične šole Podljubelj, za povabilo k sodelovanju in za priložnost, da smo lahko promovirali našo ovco in storili nekaj dobrega za naše potomce in Zemljo. Leta 2000 so pod njenim vodstvom z otroki pripravili obsežno projektno delo o ovčarstvu v Podljubelju. Nekatere prispevke želimo predstaviti tudi na naših straneh.

Fotografksi utrinki delavnice Ovce – od volne do izdelka (fotografije: Meglič):

Continue Reading