0

V prispevku so prikazani vtisi z letošnje licitacije plemenskih ovnov JS pasme na Jezerskem. Prodali smo 8 ovnov.

Na prireditvi so sodelovali naslednji gostje: mama Ladka iz Kranja, ki volno plemeniti z naravnimi barvami, dela pa samo z domačimi rastlinami in volno. Je tudi predstavnica našega društva rejcev ovc jezersko-solčavske pasme. Društvo Bicka iz Solčave je razstavljala mehke, vabljive izdelke, polstene tapiserije z zgodbami iz Finske, ki jih je predstavila Vida Matk v imenu Solčavskih filcark. Naša ovca in njena volna je nova knjiga, ki jo je pred kratkim izdala občina Solčava (uradna predstavitev knjige bo v Solčavi, v peter, 28. oktobra). Knjigo je predstavil soavtor, Klemen Matk. En izvod je izročil v dar vodji testne postaje Janezu Smrtniku, in mu izrazil zahvalo za trud, ki ga vlaga v kvalitetno ohranitev ovčereje predvsem na avtohtonem območju. Jernej Zupančič je predstavil rezultate 10 letnega delovanja TPJ. Rezultate je zbral v okviru diplomske naloge, ki ga piše na Višji strokovni šoli Biotehničnega centra v Naklem.Vabljeni, da se nam pridružite drugo leto, ko bo nova izbira ovnov.

Continue Reading

Udeležiti se licitacije

Published on 06 October 2011 by in Novice

0

Prednosti prodaje na licitaciji (avkciji, javni dražbi)

Prednost prodaje na licitaciji (javni dražbi) je v tem, da kupujejo vsi zainteresirani pod istimi pogoji naenkrat. To omogoča zelo jasen (transparenten) pregled dogajanja vsem sodelujočim. Pri licitaciji posameznik ne more vplivati na uspeh poslovanja s svojimi osebnostnimi, besednimi ali vedenjskimi sposobnostmi. Pri javni dražbi oba sodelujoča, tako kupec kot prodajalec, zagotovo vesta, da sta se uspešno pogajala in da sta dosegla najboljšo možno ceno glede na ponudbo in povpraševanje.

Nekdo v vlogi kupca morda težko razume, da mu drugi izpodnese ovna, ker ponuja zanj več denarja (in ga morda celo preplača). Če pa isti kupec kot prodajalec na neki licitaciji ali sejmu ponuja svojo žival in je pripravljen tako plemensko žival dati, ker je kakovostna, se mu zdi logično, da želi zanjo doseči čim višjo ceno. S takim načinom prodaje se spodbujajo kakovost živali na trgu, kriterije prodaje, predvsem pa se bolje dosegajo cilji selekcije, ker je dogajanje bolj naravnano k resnosti reje.

Javna dražba je tak način prodaje, ki izrazi dejansko tržno vrednost predmeta prodaje. Ideja o prodaji plemenskih živali na javnih dražbah je mišljena kot izziv za ponovno obuditev trga. Kupec želi imeti kakovostnega ovna, zato je pripravljen plačati več.

Za malo denarja veliko muzike …

… te zavesti pri nas ni … današnjemu kupcu to razmišljanje o licitaciji ni blizu.

Čeprav je drugod po svetu prodaja plemenskih živali na javnih dražbah zelo razširjena, je v  Sloveniji ta način prodaje plemenskih živali za drobnico slabo poznan ali pa sploh ne obstaja.

Uspeh licitacije plemenskih ovnov na Jezerskem za zdaj še ni opazen. Vrhunske plemenske ovne komaj prodamo po izklicni ceni in rejci prihajajo na našo testno postajo kupovat ovne že naslednji dan po organizirani licitaciji. Zato se bomo še naprej trudili, da bodo licitacije plemenskih živali postali odmevnejši dogodki, ki bodo na dolgi rok koristili tako lastnikom kot tudi kupcem.

Vsem zainteresiranim priporočamo ogled poteka licitacije plemenskih ovnov pasme očalarke v naši bližini v Avstriji, blizu Celovca, ki se vrši okoli drugega konca tedna v oktobru (»Was einen nichts kostet ist einem nicht wert.« – Če nič ne stane, nič ni vredno.)

Eveline Smrtnik

Continue Reading