Dve prijetni uri v družbi pletilk

Published on 05 January 2012 by in Novice

0

Pletemo nogavice iz domače volne

Pa smo začele tečaj pletenja nogavic iz domače volne! V torek, 3. januarja, smo se Minka, Ladka, Vika, Irena, Metoda, Vesna in domača gospodinja Eveline zbrale na Kovkovem na Spodnjem Jezerskem na tečaju, ki ga je vodila ga. Vida Košir, teta Vida, rojena na tej domačiji leta 1934.

Teta Vida nam je pokazala, kako se od začetka lotiti pletenja z domačo volno – oziroma skoraj od začetka. Želja je bila že večkrat izražena, da bi nas nekoč naučila tudi presti na kolovratu. Vzela je štreno domače volne, tisto, “ta veliko”, ki tehta nekaj čez 40 dekagramov, jo povezala, da jo je možno ročno ali strojno varno oprati, potem je navila klobčič (slika), ki je bil posebno lepe oblike.Nato je pokazala nasnutje zank na štiri pletilne igle in začetek pletenja nogavice. Dobrohotna kot zna biti le zlata mama, je sedela v naši sredi in enkrat eni, drugič drugi vzela delo in kaj pokazala ali popravila. Vmes je izdala kakšno skrivnost iz prejšnjih časov ali se pošalila, da nam je vlila poguma.

Udeleženke tečaja so bile disciplinirane. Delo je potekalo dobro. Menjavale so se vprašanja in izkušnje. V naši sredi pa so se nemoteno igrali Kovkovi sinovi, z zanimanjem opazovali udeleženke pri delu, varno prestopali čez kupe volne, ki je čakala na zvijanje v klobke, stegovali ročice po volni in se prav dobro vključili v dogajanje.

Lepota pri tem delu je  sodelovanje med generacijami, hitra vključenost pri delu in občutek pripadnosti, ki se razvije pri prav vsakemu človeku, ki pride zraven. Za vsakogar se najde smiselna oblika sodelovanja.

Začele smo patentni del nogavice – dve levi, dve desni – ki ga bomo doma spletle do pete.

Nadaljevale bomo prihodnji torek ob štirih popoldne na istem kraju.

Continue Reading