0

Volnena nit – Prvi dve druženji v znamenju volnene niti na Solčavskem

3.1.2015 in 10.1.2015 smo se na Solčavskem, v dvorani, zbrali na delavnicah predenja, pletenja in kvačkanja.

Volnena nit naše domače jezersko-solčavske ovce, ki povezuje tematiko delavnic in vse tiste, ki se delavnic udeležijo, se je izkazala kot prav posebna vezna nitka. Je mehka in robata, povezuje in združuje, ogreje, spoji skupaj, krasi v vzorčku in razveseljuje uporabnika in izdelovalca.

Na delavnicah so preskakovale iskrice ob predaji znanja iz starejše generacije na mlajšo, malo pa tudi obratno. Izmenjava izkušenj, klepet o vsakodnevnih stvareh in druženje ob ročnem delu nam je prav vsem prijalo. Bilo je »dovolj prostora« za preizkušnjo raznoraznih tehnik, vlaken in volnic.

Ida podaja znanje predenja na kolovratu Raheli in Barbki. Marija prav spretno vihti krtače in izurjen prijem rahljanja in urejanja vlaken predaja Francki, Martinu, Raheli in še komu.

Vera razkriva skrivnosti lanenega prediva in vseh postopkov priprave lanenih stebel do preje. Na delavnici smo vlakna krtačili, mikali, pa tudi že predli na kolovrat. Lan se ne žanje in ne kosi, temveč puli, torej se kot edini pridelek pobira brez orodja. Menda, če si nekoč k hiši prišel praznih rok, so te vprašali:«Si prišel lan pobirat?« Prav obratno je pri predelavi teh debel do vlakna, kjer se uporablja kar nekaj orodij, pa tudi žavb, katerih imena so navdihujoča.

Marjeta natanko pozna prijem šivanke na mehko podlago polsti in navduši Janeza, da si na polst sam izveze cvet planike. Ponosno pove, da to ni kar tako!

Mojstrici kvačke Marija in Mina podata svoje znanje lepih kvačkanih vzorcev potrpežljivi Kristini in zagnani Gabrijeli.

Marta, slavistka in zbirateljica solčavskih pristnih starih besed, avtorica »Stare sredice« našega krajevnega glasila Utrip, ob »običajnem klepetu« spretno zbira stare izraze in njihove razlage za orodja, pripomočke, opravila.

Nada, kljub operaciji na roki spretno ropota z iglami, navija velikanske zanke na roko in z dekleti izdeluje cofke raznoraznih barvnih kombinacij.

Ksenija s tehniko ročnega in prstnega pletenja/kvačkanja navduši nas vse. Izpod prstkov neverjetno hitro nastajajo izdelki: šal, ušesniki, kapa,… Dekleta si sama scvirnajo debelejšo nit iz dveh barv v »lizika volno«, s katero  bodo lažje pletle na prste in si naredile ušesnike.

…tako nekako sta potekali naši prvi dve delavnici. Še kakšna mentorica/mentor, kot tudi učenec je prispeval in pristavil v mozaik svojih pisanih okrasnih kamenčkov. Sicer pa ti dve vlogi nikoli nista strogo ločeni – v kolikor smo se pripravljeni učiti .

Posebna zahvala vsem mentoricam. Marsikatero znanje še imate za rokavom, ki ga velikodušno delite radovednim. Vzdušja, ki ste ga ustvarile na delavnicah in vsake podrobnosti se nikakor ne da zapisati!

Zahvala predilnici v Majšperku »Dolina volne Majšperk«, ki ste za otroški del delavnic darovali veliko izbiro palete barvnih prejic!

Zahvala spletni trgovini www.klika-klika.si in njeni duši Dragani, ki je z vzorčki predstavila svojo široko ponudbo naravnih prej.

Zahvala lovski družini Solčava, ki ste prispevali k degustaciji hrenovk divjih ovc.

Vida M. Matk

Fotografije Vida in Domen Matk, Bernarda Prodnik


Continue Reading

0

V soboto, 3.1. 2015, smo se po enem letu ponovno srečali na Delavnici predenja, pletenja, kvačkanja in tkanja pri Makekovih na Zg. Jezerskem.

Zdaj so te delavnice že utečene. Zbrani smo se takoj lotili dela in toplo kmečko izbo je napolnilo prijetno ropotanje. Vsak se je na svoj način trudil volneno nit sesukati ali splesti, stkati ali skvačkati v smiselno enoto. Vesna in Ladka sta Kovkove fante učili tkanja na okvirjih in z njimi ves čas delali. Delo so fantje potem mirno in poglobljeno nadaljevali doma z željo, da bo nastala torbica za hranjenje raznih pomembnih stvari, npr. lego kock in svinčnikov.

Sabina, Irena S., Irena B. in Eveline so s pomočjo priprave za ročno predenje, kolovrata, iz volnenih vlaken sukale nove in izvirne niti. Mentorica sukanja in tkanja je bila Mija.

Metoda in Vika sta ob pletenju lahko sledili vsemu dogajanju. Minka je kvačkala. Delovni skupini se je pridružil predsednik društva, Janez Smrtnik, in za delo kazal veliko zanimanje.

Včasih je ustvarjena nit tako tanka, da se pretrga. Ob opazovanju ročno spredene preje, ki jo je izdelala teta Vida Košir in je bila navita na vreteno in spominjala na ravne zlate laske ali pšenične klase na dolgih steblih, smo zagledali droben vozliček. Ni kazil pogleda. Spoznali smo pomen dobrega vozla in hvaležni za skrivnostni namig prednikov se zato takoj učili, kako pretrgano ali prestriženo nit ponovno trdno združiti s posebnim prepletom koncev. Učili smo se tkalskega vozla. Tkalci ga znajo narediti v 3 do 5 sekundah. Izvolite pogledati posnetek naše vaje.

Drugo delavnico sta s svojo prisotnostjo obogatila Zinka in Jan. Jan je skupaj s fanti mirno tkal. Zinka je predstavila preprosto napravo za izdelavo posebno lepo in mehko pletene tkanine. Na tej napravi je njena mama nekoč izdelala volneno odejo.

Pridružite se nam na zadnji delavnici, ki bo v soboto, 17. 1. od 16.00 – 18.00

in poskusite sami, kako prijetno in koristno je delo z volneno nitjo.

Vabljeni vsi!

Eveline Smrtnik

Fotografije Janez in Eveline Smrtnik

Continue Reading