0

Tečaj: striža ovc po Bowenu fletni4

Mentor: Andrej Škibin

Kraj: Robanov kot / Rožni vrh / kmetija Knez

Kdaj: sobota 19.09.2015, zbor ob 9:00h

Tečaj je namenjen individualnemu in praktičnemu usposabljanju, ne glede na predhodno znanje ali izkušnje. Namenjen je spoznavanju in utrjevanju tehnike striženja ovc po Bowenovi metodi ter pravilnemu ravnanju z volno.

Z dobrim znanjem striženja ovc stopimo na pot pridobivanja kakovostne naravne in gospodarsko vsestransko uporabne surovine volne, ki je v Sloveniji vse bolj iskana. Redno striženje je pomembno za dobro počutje in zdravje naših ovc.

S kakovostno strižo svojih ovc pridobimo rejci na mnogoterih področjih.

–  Pridobimo na poznavanju svojih živali

Njihovega zdravstvenega stanja, posameznih kvalitet in pomanjkljivosti ter njihovega trenutnega stanja.

–  Pridobimo na času

Z dobro tehniko hitreje odstranimo iz živali več volne, s sprotnim sortiranjem runa pridobimo na kvaliteti surovine.

–  Privarčujemo pri zdravju

S pravilno tehniko ne bremenimo telesne drže.

–  Pridobimo kakovostno surovino volno

Z znanjem striženja in pravilnega ravnanja z volno dvignemo njeno uporabno vrednost.

V družbi solčavskih rejcev, v okviru Festivala volne na Solčavskem, bo v soboto, 19. 9. 2015 vaš mentor izkušen strižec in večkratni državni prvak v striženju ovc Andrej Škibin. Striženje bo potekalo od 10:00 dalje na Rožnem vrhu v Robanovem kotu, do postriženja približno vseh 150 ovc.

Zbor bo ob 9:00 pri kmetiji Knez, Robanov kot 39, 3335 Solčava.

Orodje: električne škarje za striženje ovc obvezno prinesite seboj, za izposojo se dogovorite ob prijavi. Pričakujemo primerno obutev in oblačila.

Število tečajnikov je omejeno.

Za informacije ali prijavo pokličite na telefon: 031 401140.

Prispevek: Člani Društva rejcev ovc jezersko solčavske pasme 5€, ostali tečajniki 10 €.

Tečajnik/ca bo ob zaključku prejel/a priročnik Lanature o striženju ovc in ravnanju z volno.

Striženje ovc je osnovno rejsko delo, ki se ga lahko enostavno naučite. Vabljeni!

DROJSP

Predsednik Janez Smrtnik

Continue Reading

Volnena nit, ki povezuje 2016

Published on 09 April 2016 by in Novice

0

Delavnice predenja, pletenja in kvačkanja: na Jezerskem in na Solčavskem

Naše življenjske zgodbe se prepletajo, vedno znova spoznamo, kako majhen je ta svet … Predemo prijateljske vezi, vlečemo niti izbire in želja, se trudimo da bi spletli prijetna okolja in z veliko truda skvačkamo nekaj skupaj – včasih se tudi zakvačkamo! Povezovanje posameznih delcev v uporabno celoto zagotovo napolnjuje človeka z zadovoljstvom, pa čeprav smo marsikdaj deležni lekcije in je kdaj potrebno že narejeno razparati in začeti znova. Trud, ki ga vlagamo vsak v svojo pot nikdar ni zaman.

Tokrat vas dobesedno in prijazno vabimo na delavnico predenja, pletenja in kvačkanja. Menil bi, da dobesednost in preneseni pomeni med seboj niso povezani, pa vendar so! V izkušnji mnogokrat najdeš odgovore, ki jih ne bi pričakoval.

Zakaj bi se naučil-a predenja niti na kolovrat?

… da razumem in znam uporabljati »napravo«, ki stoji na podstrešju?

… da ohranim znanje svoje mame / stare mame?

… da se naučim nove spretnosti?

… da lahko sam-a izdelam zares unikaten izdelek od surovine do uporabe?

… da se preizkusim, od kod izvirajo izreki, kot: »plesti nit med odnosi«, »predla je žalostne misli«, »presti načrte za prihodnost«, »presti pogovore«, »trda mu prede«, »presti čas«, »presti nit usode«,…

Razlogov je lahko veliko! Zagotovo bo vsakdo, ki se opogumi za učenje predenja najkasneje tekom učenja samega našel svoj razlog za to odločitev.

Delavnice na Jezerskem

Potekajo sedaj že peto leto.

Začeli smo s »štumfi tete Vide« na Kovkovi kmetiji. Marsikaj se je spremenilo. Vida se je v svojih polnih letih žal letos odločila in za večji del svojega časa odložila in pozabila na pletilke…

Sodelovanje

Udeležba je primerna in zaželena za vse generacije: otroke, najstnike, mladostnike, srednjo generacijo in starejše. Vsak lahko po želji pod vodstvom mentorja ali samostojno izdela zase svoj izdelek. Za izdelek lahko prineseš s seboj svojo zamisel, ali si zamisel najdeš na naših druženjih.

Predenje na kolovratu bo učila Mija Murovec. Z vami se bomo družili izkušene pletilje z Jezerskega Vika, Sabina, Vesna, Metoda, Minka, Meta in Kranja, Ladka in Irena…pridružite se nam tudi vi z vašim znanjem.

Maja in Milena bosta z vami in z otroki polstili volno na moker in suh način.

Material

Po možnosti prinesite s seboj material (volno, bombažno nit,…) in orodje (kolovrat iz podstrešja, pletilke, kvačke, druge pripomočke…). Domačo volno od naših članov, tudi barvano z naravnimi barvili iz rastlin mame Ladke, bo možno kupiti na tečaju. Prinesite pokazat tudi izdelke, ki ste jih že naredili!

Tudi vezenje planinskega cvetja na polst ali platno je posebna umetnost. V kolikor bi bila želja, je možno vključiti tudi vezenje.

Udeležba in prijava:

Udeležba je brezplačna, vsekakor bomo veseli prostovoljnih prispevkov, ki bodo namenjeni gostiteljici Ireni Skuber. Otroci mlajši od 6 let naj pridejo v spremstvu staršev ali starejše osebe.

Prosimo za predhodno prijavo (če je le možno) za udeležbo ali mentorstvo pri:

Eveline: gsm 031 40 11 40

Organizatorji na Jezerskem:

Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme, Ročna dela, ena od ovčerejskih kmetij na Jezerskem

Continue Reading

Vabilo na delavnico Vouvnen’ na 5

Published on 09 April 2016 by in Novice

0

Tri sobote v januarju – 2., 9. in 16. – bo na Jezerskem delavnica polstenja, pletenja, kvačkanja, predenja. Naslov te zimske delavnice je iz leta v leto daljši, saj vsako leto dodamo še kakšno tehniko predelave in uporabe volne. Delavnice so letos odprte različnim udeležencem: otrokom, ki bodo lahko izdelali igračo, staršem, mladini in starejšim, ki se želijo naučiti osnove dela, znanje obnoviti in izmenjati izkušnje.

Polstenje bosta učili Milena in Maja. Predenje na kolovratu bo učila Mija Murovec. Z vami se bomo družili izkušene pletilje z Jezerskega Vika, Sabina, Vesna, Metoda, Minka, Meta, in iz Kranja Ladka, Irena…pridružite se nam tudi vi z vašim znanjem.

S seboj prinesite svoje pletilke ali kvačko in prejo, kar imate. Na delavnici boste lahko delali npr.: igrače, okraske, nogavice, šal…

Delavnice bodo potekale od 16.00 do 18.00.

Lokacija: prva delavnica, 2. 1. 2016 na Kmetiji Ancel SPREMENJENA LOKACIJA.

Vsi prisrčno dobrodošli. Dobrodošel bo vsak prispevek za gostiteljico.

Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme, predsednik Janez Smrtnik

Skupina Ročna dela

Info: obiščite www.ovce.si

Continue Reading

Delavnica Vouvnen’ na 5

Published on 09 April 2016 by in Novice

0

V soboto, 16. 1. 2016.Delavnica Vouvnen' na Jezerskem

Kmetija Olipje, Zg. Jezersko 11b (na Voh’).

od 16.00 do 18.00

To bo naša zadnja delavnica. Izkoristite čas gratis učenja ročnih spretnosti. So pomembne za samostojno življenje in z volno povezane. Otroci izdelek nesejo domov. Vabljeni!

Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme

Navodila za pot: na Spodnjem Jezerskem, v naselju Bajte, zavijete čez most na reki Jezernici in se pripeljete do hiše čez 300 m.

delav_10 delav_9 delav_8 delav_7 delav_6 delav_5 delav_4 delav_3 delav_2 Delavnica Vouvnen' BŽ

Fotografije: Brane Žagar

več…

Continue Reading

Delavnica Vouvnen’ x 5:

Published on 09 April 2016 by in Novice

0

V soboto, dne 9. in 16. 1. 2016, bo delavnica Vouvnen‘ (povezava do poročila o predhodni, prvi delavnici) prestavljena na Kmetijo Olipje, Zg. Jezersko 11b (na Voh’).

Navodila za pot:

Na Spodnjem Jezerskem, v naselju Bajte, zavijete čez most na reki Jezernici in se pripeljete do hiše čez 300 m.

Delavnice bodo potekale od 16.00 do 18.00.

Vabljeni!

Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme

Peter Prevc v Bischofshofnu, zmagovalec 64. novoletne turneje v smučarksih skokih, 6. 1. 2016

 

Continue Reading

Delavnica Vouvnen’ x 5

Published on 09 April 2016 by in Novice

0

“Creativity is just connecting things.”

“Every child is an artist. The problem is how to remain an artist once he grows up.” (Pablo Picasso)

Na Jezerskem potekajo delavnice polstenja, pletenja, kvačkanja, predenja, tkanjain amigurumijaPolonica

Ko gledam otroke pri delu na vouvnen’ delavnici, ugotavljam, da sta v človeško naravo nedvomno položeni ustvarjajoča želja in domišljija. Prijetno je soustvarjati. In ker ustvarjamo, nastaja tudi prijetno razpoloženje – mimogrede, a nevidno z ročnim delom storimo nekaj, da popletemo na različnih ravneh nekoliko poškodovane in preluknjane medčloveške odnose.

Navdušene mentorice

Na današnji delavnici sta nas s svojo prisotnostjo in znanjem posebej obogatili Maja in Milena. Pokazali sta, kako s suhim polstenjem naredimo pikapolonico s sedmimi in več pikami. Drugo soboto bosta pokazali, kako izdelati snežaka, napovedan je torej sneg. Snežak bo šel z vami domov.

Japonsko kvačkanje je način izdelovanja privlačnih, veselih in prisrčnih igrač. Primerno je za nekoliko starejše udeležence, ki so sposobni daljše zbranosti in brez napak štejejo korake: t. i. amigurumi sta učili Irena in Ladka.

Pletilke so v malih rokicah lahko nevarne, mali prstki jih morda ne primejo in sučejo prav spretno, zato priporočamo pletenje na prste ali roke. S tehniko pletenja na prste in roke si lahko naredimo volnen grelec za ušesa (trak ali kapo) ali kot modni dodatek šal, ki nima meja (infinity scarf). Sabina in Eveline vam to pokažeta.

Kaj pa predenje? Katera mačka to vztrajno uči? Mija. Zelo koristno je znati presti.

Četrtošolci so poprijeli za tkanje. Naučite se lahko tudi naviti volno v klobčič, volno oprati, skrtačiti, spresti na prste. Domačo volno obogatimo z naravnim barvanjem. Nekaj lepih barv je na voljo za nakup. Izvedeli boste tudi, katera ovca da najboljšo volno.

Material

S seboj prinesite svoje pletilke ali kvačko in prejo, kar imate. Dobrodošel bo vsak prispevek za gostiteljico.

Druga in tretja delavnici bosta 9. in 16. januarja

Delavnice bodo potekale od 16.00 do 18.00.

Kraj: Kmetija Olipje, Zg. Jezersko 11b (na Voh’) Na Spodnjem Jezerskem, v naselju Bajte, zavijete čez most na Jezernici in se pripeljete do hiše čez 300 m.

Vsi prisrčno dobrodošli! 

Društvo rejcev ovc jezersko-solčavske pasme, predsednik Janez Smrtnik

Skupina ročna dela

Amigurumi "guru" Irena

Amigurumi “guru” Irena

IMG_1095

Kvačkanje

IMG_1094

Predenje

Suho polstenje

“I’m enough of an artist to draw freely on my imagination, which I think is more important than knowledge. Knowledge is limited. Imagination encircles the world.” Albert Einstein

več…

 

 

Continue Reading

Delavnica Vouvnen’ na Jezerskem 2016

Published on 09 April 2016 by in Novice

0

Hvala vsem mentoricam, sodelujočim in gostiteljicam za pozitivno učno ozračje, ki je kar vabilo k učenju. Za neprisiljeno podajanje starega znanja za nove dni – pletenje, predenje, kvačkanje, polstenje, tkanje in amigurumi. Prevzelo nas je prijetno razpoloženje. Upamo, da so delavnice navdušili tudi vas, ki ste bili z nami na delavnici in tudi tiste, ki nas spremljate na spletni strani. Drugo leto se nam lahko pridružite pri raziskovanju uporabe volne in učenju starih in novih tehnik njenega oblikovanja.

Eveline Smrtnik

Continue Reading