0

Sredi oktobra  smo se člani Društva odpravili na spoznavanje krajev in dobrih praks kmetovanja na Dolenjskem.

Udeleženci strokovne ekskurzije 2017

Udeleženci strokovne ekskurzije 2017

Na poti sem prebrala zanimiv zapis, ki točno opiše namen našega druženja. 

» So poti, ki vodijo v nove kraje; so poti, na katerih se marsikaj doživi; so poti, ki vodijo v nova spoznanja in so poti, ki vodijo v srca ljudi.«

Obiskali smo DEŽELO KOZOLCEV, ki je prvi muzej na prostem s kozolci. Vanj je prestavljenih 19 različnih sušilnih naprav, ki izvirajo iz okolice. Prikazan je razvoj kozolca v časovnem, prostorskem in socialnem pomenu od preprostih sušil do razvojno bogatih oblik dvojnih kozolcev – toplarjev. Najstarejši med njimi je »Lukatov toplar« z letnico 1795, kar ga uvršča med najstarejše ohranjene dvojne kozolce. (www.dezelakozolcev.si). Kustosinja je s predstavitvijo povdarila pomen zavedanja vrednosti kulturne dediščine.

Znanje za nas;

Tradicionalna reja  in etnografski dogodki so pomembni za ohranjanje nesnovne  kulturne  dediščine.

Pod Trško goro smo se srečali z delom družine Colnar, obiskali smo VINSKO KLET COLNAR.

O sebi so na spletu zapisali: Vina iz kleti Colnar vam povedo zgodbo prednikov in zgodbo sodobnega časa, le prisluhniti morate iskrivi vsebini kozarca. (www.colnar.si)

V obokanih prostorih je zadišalo po sveže pečenem kruhu iz krušne peči, po dolenjskih mesnih specialitetah in vinu. V zidanici smo se prepustili spretnim rokam hišnega sommeljeja; ga.Katarina, nam je pričarala zgodbo vinarske družine Colnar. Na kratko opisala stoletni trud, dosežke in vizijo vinarske rodbine dvokratnega KRALJA CVIČKA g. Janeza, leta 2008 in 2014. Gostoljubnost zidanice Colnar se je zaključilo v kleti, kjer zori in se hrani odlično vino, ki ga pridelajo na 8ha vinograda.

Znanje za nas;

Zvestoba tradiciji, nova znanja, kanček okusa tujine in sanje so pot preko preprek do uspeha.

Novo mesto, ni le mesto, je tudi podeželje, v predelu Žabja vas smo obiskali KMETIJO KASTELIC.

Na kmetiji skupino vodijo skozi dvorišče kmetije in predstavijo dejavnosti, živali, predelavo, prodajo. Ogled kmetije je prilagojen skupini; za kmete ter podeželsko mladino je usmerjen tako, da spoznajo drug način trženja, drugačen pogled na kmetijstvo, in tudi spoznajo kmetijstvo z neposredno prodajo. Načini promocije kmetije so vsaj v nekaj pogledih edinstveni; oddaja prostora za manjše zaključene družbe, mlekomat na dvorišču, sladoledomat, trgovinica in avtomat za proizvode kmetije. Domač sladoled smo tudi preizkusili. Po ogledu kmetije smo posedeli ob prigrizku na piknik prostoru kjer je gospodar, mag. Andrej Kastelic vodja oddelka za kmetijsko svetovanje in živinorejo pri KGZS-Zavod Novo Mesto, odgovarjal na vprašanja. (www. kmetija-kastelic.com)

Znanje za nas;

Za prodor na tržišče je potrebno gledanje z očmi kupca.

Pot nas je vodila dalje na družinsko TURISTIČNO KMETIJO PRI MARTINOVIH v Globočicah, Krška vas nad Čateškimi toplicami. (www.martinovi.com) Gostil nas je KRALJ CVIČKA za leto 2012, gospodar Franc Tomše. Vodilo na kmetiji je pridelati čim več domače hrane in jo pripraviti gostom po starih kmečkih receptih. Nudijo prenočišča, vpeljali so lastno blagovno znamko cvička. Tomšetovi skrbijo za 9.000 trt in pridelajo 18 tisoč litrov vina, od tega dobro polovico cvička. Poleg cvička pridelujejo tudi sortna vina. Predstavitev dejavnosti, odlično kosilo in ogled kmetije je hitro minil.

Znanje za nas;

Vpogled v preprosto, a tržno naravnano vodenje kmetije je morda komu med nami odstrlo nov zorni kot ponudbe lastnega dela.

Zahvala Janezu in »njegovi sestrski ekipi« za dobro organizirano ekskurzijo, prijetno potovanje in dan, ˝ki bi ga bilo škoda zamuditi˝.

povezave:

(www.dezelakozolcev.si)

(www.colnar.si)

(www. kmetija-kastelic.com)          

(www.martinovi.com)

zapisala Meri Razinger

slika sledi!

Continue Reading