Recept za izdelavo naravnega mila iz domačega ovčjega loja in fotogalerija tečaja

Izkušnja z domačim milom

Pri brskanju po podstrešju starega župnišča, kjer sva s sestro včasih živeli, smo naleteli na robustne bele kocke domačega mila, z vonjem po ovčjem loju. Nekateri znanci so pripovedovali, da so domače milo odkrili pri praznjenju starih hiš in podobnih zgodb je veliko. Morda niste vedli, kaj z milom početi? Se vam je zdelo neuporabno in smrdeče? Nekaj nas je vseeno ganilo pri tej izkušnji : naši predniki so znali izdelovati svoja mila, ki so bila naravna. Bili so iznajdljivi pri čiščenju in iznajdljivi s tem, kar je bilo na razpolago. Znanje izdelave mil se je kljub sodobni  nevednosti ohranilo in po ključu, “svet gre naprej” izpopolnilo. S tečajem smo to znanje  želeli ponovno osvojiti.

Ohranjati znanje

Ne daleč stran od nas, v Železni Kapli na avstrijskem Koroškem, smo našli članico gibanja Longo mai, go. Beato Kauer in jo prosili, da nas nauči izdelati milo iz domačega ovčjega loja. Boljše surovine za izdelavo mila ne bi mogli imeti – žival redimo v domačem okolju, je popolnoma naravna, vseskozi na gorskem zraku, izven tipljivega dosega industrije in namensko dodanih, zdravju škodljivih snovi. Ga. Beate je povedala, da je po njenih izkušnjah loj domačih živali odlična osnova za izdelavo mil. Z uporabo eksotičnih masti in olj ne pridobimo bistvenih prednosti, le precej več nas stane. Čeprav ga. Beate prihaja iz Nemčije, je tečaj vodila v slovenščini. Skupnost Longo mai živi z lokalno skupnostjo. Člani na gorski kmetiji se samostojno preživljajo od domačih proizvodov. Kmetija se po domače imenuje Stopar. Nudijo med drugim tečaje povezane z zeliščarstvom in redijo ovce pasme Jura.

Izdelavo mil smo se učili po temle receptu:

1.  Pripravimo potrebne pripomočke

– emajliran lonec ali lonec iz  nerjavečega jekla

– ena posoda iz plastike, obstojna proti toploti, za mešanje luga

– 2 plastični ali leseni kuhalnici, za mešanje luga in maščob

–  gumijasta lopatka, spatula

– digitalna tehtnica, natančna na gram

– palični mešalnik

– stare brisače za ohranjanje toplote mila

– plastične posode ali posode iz lesa s plastično prozorno folijo, za vlivanje mila (model)

plastične rokavice in varovalna očala – pomembno!! Lug lahko razžre kožo ali poškoduje oči!!!

Vse te pripomočke imamo odslej samo za kuhanje mila in jih ne smemo več uporabljati za pripravo hrane!

2.  Izberemo recept

Vsako maščobo in olje pomnožimo z njegovim številom umiljenja.

Iz vsote vseh števil umiljenja (vseh uporabljenih maščob) dobimo količino baze – NaOH (natrijev hidroksid), ki jo potrebujemo.

Števila umiljenja za nekatere maščobe:
kokosovo maslo  0,1850 (milu daje trdnost)
olivno olje 0,1345
repično olje 0,1354
ricinusovo olje 0,1286 (za obilno penjenje)
sončnično olje 0,1350
ovčji loj 0,1390
vosek 0,0690 (za trdnost)

Osnovni recept:

500 g ovčjega loja 500 X 0,1390 = 69,5
400 g sončničnega olja 400 X 0,1350 = 54,0
40 g ricinusovega olja 40 X 0,1286 = 5,144
60 g kokosovega masla 60X 0,1850 = 11,1
skupaj: 139,744 NaOH
333 g tekočine
140 g NaOH

60 g olivnega olja (6% prebitka olja za nego kože)
eterično olje, začimbe

Tukaj je povezava na spletno stran, ki ti izračuna potrebne količine maščob in luga. Na podlagi izbranih sestavin, SoapCalc Lye Calculator ovrednoti tudi kvaliteto in lastnosti mila.

SOAPCALC

3. Pripravimo lug

> NaOH točno stehtamo.

> Določimo količino tekočine – to je ena tretjina količine maščob.

> V zračnem prostoru damo NaOH v tekočino in mešamo.

Pomembno je, da dodamo NaOH vodi in ne obratno!!!

Tu so potrebne rokavice in očala, ker je to delo nevarno! Pri tem postopku se sprošča močna toplota. To opravimo v zračnem prostoru, najbolje zunaj.

4. Mast in druge trde maščobe stalimo in dodamo olje

Vse skupaj naj ima  50 – 60 stopinj Celzija.

5. Dodamo lug v stopljene maščobe

Lug dodamo v maščobo, ko ima približno enako temperaturo kot mešanica maščob.

Pazimo, da ne škropi!

6. Mešanje sestavin

Izmenično mešamo z žlico in s paličnim mešalnikom, da dobimo gostoto vaniljeve omake.

7. Dodatki

V tem trenutku dodamo olja ali maščobe za nego kože (4 -8% količine maščob) in eterična olja.

8. Vlivanje mila ter zorenje

Maso vlijemo v pripravljene posode – modele in jih pokrijemo. Najprej pokrijemo s plastično folijo, nato  še s starimi brisačami, da se ohrani toplota ter se vlita masa počasi in enakomerno hladi.

Pustimo stati 24 h.

Po 24 urah milo razrežemo na kose. Pri rezanju mila je treba biti natančen, uporabljati oporo za nož, oster in tanek nož s  širokim in visokim rezilom. Milo prej odmerimo z ravnilom.

Milo hranimo v posodi ali škatli v zračnem prostoru od 4 do 6 tednov.

Po 6 tednih je milo dozorelo in je pripravljeno za uporabo.

Previous Post

Jagnječja krona za velikonočne praznike

Next Post

Zakaj Slovenci pojemo tako malo jagnjetine?

Start typing to see you are looking for.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve