18. licitacija plemenskih ovnov 2019 – poročilo

Društvo rejcev ovc jezersko solčavske pasme je v sodelovanju z Društvom Bicka in Biotehnično fakulteto, Univerzo v Ljubljani, organiziralo 18. dražbo ovnov jezersko-solčavske pasme, v nedeljo, 13. oktobra 2019 na kmetiji Kovk, Spodnje Jezersko 14, na Testni postaji Jezersko (TPJ).

Program se je začel ob 10. uri z ogledi ovnov. Ob 11. uri smo se udeležili predavanja doc. dr. Mojce Simčič in predstavitve izračuna plemenskih vrednosti ter ocenjevanja kakovosti volne iz vzorcev jezersko solčavskih ovnov TPJ. Po uvodnem delu programa sta sledila predstavitev striženja, ki ga je izvedel državni prvak v striženju ovc, gospod Alojz Novak in prikaz zbiranja ostrižene volne ter ločevanja volne po kakovosti za različne namene uporabe, pod vodstvom Vide Mihaele Matk, predsednice Društva Bicka iz Solčave.

Po zanimivem izobraževalnem programu za rejce in druge obiskovalce TPJ je sledil začetek dražbe, ki ga je vodil Dušan Birtič z Biotehnične fakultete.

Udeleženci licitacije so imeli na razpolago Katalog plemenskih ovnov, ki je pred dražbo objavljen na društveni spletni strani www.ovce.si. Strokovne službe BF dodatno z določitvijo deleža sorodstva med plemenskim ovnom in bodočim tropom rejcu svetujejo pri izbiri pravega ovna za trop.

Za uspešno 18. licitacijo plemenskih ovnov se zahvaljujemo vsem sodelujočim. Posebej se zahvaljujemo domačinkam članicam z Jezerskega in Solčavskega, Maji Šolar in Vidi Matk za pripravo bogate razstave volne in različnih volnenih izdelkov in za postrežbo.

Rejcem želim uspešen nakup plemenskega ovna za domači trop ovc in uspešno sodelovanje v prihodnosti.

Janez Smrtnik

Previous Post

Spletna licitacija plemenskih ovnov ATPJ

Next Post

11. Festival ovčje volne Bicka

Start typing to see you are looking for.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve