Ovčarski bal, 14.8.2022

Ovčarski bal bo leta 2022 potekal v nedeljo, 14. 8. ob 11.00 ob Planšarskem jezeru. 

Ovčarski bal je najstarejša slovenska etnografska prireditev, ki jo skupaj organizirajo Gostišče ob Planšarskem Jezeru, Turistično društvo Jezersko, Kulturno umetniško društvo Jezersko ter Društvo rejcev ovc jezersko – solčavske pasme. Odvija se tradicionalno vsako leto na drugo nedeljo v avgustu. Letos bo že 62. po vrsti. Prikazali bomo stare običaje življenja na planini, prigon ovc v dolino, ter dela, povezana s pridelavo ovčje volne.

Na Ovčarskem balu sodeluje tudi naše Društvo rejcev ovc jezersko solčavske pasme. Z veseljem predstavimo naše ovce, rejce, pastirje in majerice, svoje vsestransko znanje o reji drobnice, strižo, polstenje, izdelavo preje, pletenje volne in zdrave »pastirske jedi«, mmmmi pečena jagnjetina! Med domačimi rejci imamo svojega veterinarja.

Več o začetkih = >


V programu, ki se prične ob 11. uri, nastopi jezerska folklorna skupina z najmlajšimi plesalci, pastirji v spremstvu jezerskih harmonikarjev priženejo ovce s planin, jih pred gledalci ostrižejo in prikažejo dela, povezana s predelavo ovčje volne: od striženja, predenja, cvirnanja do pletenja nogavic. Sledi etnološka igra, v kateri se prikažejo stari običaji življenja na planini in prvi dnevi pastirjev po prihodu s planine. Od 14. ure dalje za pestro popoldne poskrbi eden od slovenskih narodnozabavnih ansamblov.

Brbončice lahko razvajate z domačimi jedmi, pripravljenimi na tradicionalni način, na odprtem ognjišču: masunjek s kislim mlekom, ter ajdovi žganci z zeljem so bile jedi, ki so si jih na planini pripravljali tudi pastirji.
Sveže ocvrti flancati pa še danes ponazarjajo prazničnost dogodka.

JEZERSKO SOLČAVSKA OVCA
Jezersko-solčavska ovca je ena od naših slovenskih avtohtonih pasem. Pasma je dobila ime po krajih Jezersko in Solčava, kjer je bila reja teh ovc najbolj množična in najbolje organizirana. Odlično rejsko delo omenjenih krajih kažejo tudi odlikovanja z mednarodnih razstav živine v Parizu v drugi polovici 19. stoletja.

Tako je postala jezersko-solčavska ovca znana tudi izven kraja svojega nastanka. Takrat so naše plemenske ovne kupovali rejci s Tirolske in Bavarske. Tam je bila naša ovca poznana kot “Seelaender” ali “Kaerntner Schaf”

Več o jezersko solčavski ovci, ki je glavna zanimivost najstarejše etnografske prireditve v Sloveniji, si lahko preberete na strani društva na tej povezavi.

VESELICA
Vsako leto se prireditve udeleži veliko ljudi, ki pridejo na Jezersko tudi zaradi dobre domače glasbe. Na odru ob Planšarskem jezeru se je zvrstilo že ogromno priznanih slovenskih ansamblov. Če vas zasrbijo pete, se lahko zavrtite na bližnjem plesališču.

Slike preteklih prireditev si lahko ogledate v multimediji.

VIR: Jezersko.info

Previous Post

Vabilo na 2. dvodnevno delavnico polstenja

Next Post

12. Festival ovčje volne v Solčavi

Start typing to see you are looking for.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve