Blog

ZačetekObjaveJagnječja krona za velikonočne praznike

Jagnječja krona za velikonočne praznike

Velikonočni čas ne prinaša le prazničnega vzdušja, ampak tudi praznične tradicionalne postne in blagoslovljene jedi, ki jih večinoma pripravljamo zgolj ob tem času. Posamezne jedi simbolizirajo Kristusovo trpljenje: potica ali pletenica Kristusovo krono, meso Kristusovo telo, hren žeblje, pirhi kaplje krvi.

Jagnječje meso so v preteklosti večkrat pripravljali ob velikonočnih praznikih kot spomin na žrtveno jagnje. Pripravlja se tudi jagnje iz testa.

Priprava velikonočne jedi

Predstavljam vam, kako lahko za velikonočno kosilo pripravite jagnječjo krono, simbol Kristusove krone in njegovega trpljenja.

Na spodnjih fotografijah je prikazano, kako oblikovati jagnječje zarebrnice in krono. Postopek je, za malo bolj vešče, zelo preprost. Pomembno je le, da obsekate hrbtenično kost tako, da se zarebrnični del lahko zvije.

Jagnječja krona

Sestavine za 6 oseb:

1 ali dva jagnječja zarebrnična dela hrbta z delno ostrganimi rebrnimi kostmi
4 stroki česna
2 šalotki ali čebuli
2 vejici svežega timijana
svež ali posušen žajbelj
sol, poper
2 žlici sezamovega olja
2 žlici masti
40 dag jušne zelenjave
1 dl suhega belega vina
5 dl kostne juhe iz kosti drobnice
1,5 dl sladke smetane

Jagnječji zarebrnici zasekamo kosti in jo zvežemo v krono tako, da so rebrne kosti na zunanji strani, zvežemo jo z vrvico. Sesekljamo dva stroka česna, čebulo in timijan, primešamo žajbelj, poper in olje. S to mešanico premažemo jagnječjo krono, postavimo jo v skledo, pokrijemo in pustimo kvasiti (zoreti) približno 16 ur ali čez noč v hladilniku. Z mesa posnamemo začimbno mešanico in jo shranimo. Meso posolimo in ga podlitega z maščobo in juho v pečici pečemo 40 minut. Zelenjavo očistimo, zrežemo na kocke in jo po 20 minutah pečenja razporedimo okoli krone. Med pečenje zelenjavo pogosto zalivamo z vinom in kostno juho. Pečeno jagnječjo krono pustimo 15 minut počivati. Pečenkin sok prevremo s preostalo juho, ga skupaj z zelenjavo pretlačimo, dodamo smetano, preostali strt česen in omaki izboljšamo okus z začimbno mešanico iz kvaše.

Podrobnejša navodila glej spodaj.

Zarebrnice se običajno parirajo, odstranijo jim opne, očistijo zarebrnične kosti in obsekajo hrbtenično kost.

Dva zarebrnična kosa se lahko povežeta v krono ali špalir. Tako pripravljen hrbet se naredi kot pečenko. Kosa sta zvezana s hrbtnima stranema skupaj, z maščobnim delom na zunanji strani, in se rebra križajo.
Krono dobimo tako, da so zarebrnične kosti na zunanji strani, meso pa na notranji.

Veliko užitkov pri pripravi in okušanju jagnječjih jedi vam želim,

Jože Zalar

Vir: Willan, A. Velika šola kuhanja, (1998)

Previous Post

Božič in praznovanje novega leta ob okusni jagnjetini

Next Post

Recept za izdelavo naravnega mila iz domačega ovčjega loja in fotogalerija tečaja

Pričnite tipkati za iskanje.

Na naši strani uporabljamo piškotke za pravilno delovanje strani in beleženje obiskanosti strani. S strinjanjem nam dovolite uporabo piškotkov.

Nastavitve zasebnosti shranjene!
Nastavitve zasebnosti

Ko obiščete katero koli spletno mesto, le to lahko shranjuje ali pridobi podatke v vašem brskalniku, večinoma v obliki piškotkov. Tukaj nadzirate svoje osebne nastavitve za piškotke.

Ti piškotki so potrebni za delovanje spletnega mesta in jih ni moč onemogočiti.

Za pravilno delovanje spletne strani uporabljamo naslednje tehnične piškotke
  • wordpress_test_cookie
  • wordpress_logged_in_
  • wordpress_sec

Onemogoči vse storitve
Omogoči vse storitve