Tako kot ostali prazniki v letu sta tudi božič in novo leto praznika, ki še posebej združujeta ljudi. Druženje v krogu sorodnikov, prijateljev, sodelavcev vedno spremlja dobra hrana, pijača in mnogo sladkih dobrot. K temu sodi tudi dobro pripravljena jagnjetina, ki je v zadnjih letih vse bolj priljubljena. Temu dejstvu se je treba zahvaliti predvsem rejcem drobnice, ki znajo pravilno vzrediti odlično jagnjetino in mesarjem, ki opravijo ustrezen zakol in pravilno ravnajo z mesom.
Mnoge gospodinje že razmišljate, kaj bi lahko pripravile za pogostitev vaših gostov. Glede na to, da ob teh praznikih ne manjka dobrot, vam za letošnje praznike priporočam jedi, ki so primerne kot drobni prigrizki.
Jagnječji karpačo s kozjim sirom
Sestavine za 4 osebe:
12 dag jagnječjega notranjega stegna, očiščenega vseh žilic in open
sol, poper (mešanica različnih poprov), suhi čili
sesekljan peteršilj
1 dl oljčnega olja
limonin sok
krhlji limone
8 dag staranega kozjega sira
5 dag vodne kreše ali rukole ter motovilca
beli kruh ali toast za opečene kruhke
Dobro uležano meso predhodno nekoliko pomrznemo in nataljeno tenko z ostrim nožem narežemo, lahko tudi s salamoreznico. Krožnik obložimo z mešanico rukole in motovilca ter polovico naribanega kozjega sira. Na solatno podlago položimo rezine mesa ter vse skupaj prelijemo s polivko iz oljčnega olja, ki smo mu primešali vse začimbe in limonin sok. Potresemo s preostalim kozjim sirom, ki smo ga narezali na tanke lističe. Karpačo obložimo z limoninimi rezinami in ponudimo. H karpaču ponudimo opečene kruhke, najbolje iz belega kruha ali francoske štruce.
Izbrano vino:
Poleg karpača priporočam letošnjo uspešnico, oranžna vina, to so vina, za katera tudi belo grozdje macerirajo, da vino pridobi lepo oranžno barvo, sauvignonasse (furlanski tokaj), sivi pinot, rebula…
Jagnječje pastetke za 6-8 oseb
25 dag listnatega testa
25 dag mlete jagnjetine
5 dag prekajene slanine
pol čebule
2 žlici oljčnega olja
sol
mleta paprika
žlica sesekljanega drobnjaka ali peteršilja
1 jajce
Jagnjetino in slanino zmeljemo. Na oljčnem olju pražimo sesekljano čebulo, dodamo mleto meso s slanino, solimo, popramo, dodamo mleto papriko – sladko ali pekočo in sesekljan peteršilj. Ohlajenemu hašeju vmešamo še jajce.
Listnato testo razvaljamo na 3 mm debelo, narežemo na kvadrate 5 x 5 cm, robove pomažemo z jajcem in nadevamo z mesnim hašejem. Oblikujemo žepke in jih v vroči pečici pečemo pri 220°C približno 15 minut.
Izbrano vino ali pivo:
Jagnječje pastetke se odlično podajo k suhemu in polsuhemu belemu vinu. Prav tako lahko ponudite tudi pivo, odlično je temno pivo.
Skutine rezine z ovčjo ali kozjo skuto
Sestavine za 16 rezin:
Testo:
30 dag moke
pol pecilnega praška
20 dag masla
1 jajce
10 dag sladkorja
1 žlica belega vina
nastrgana limonina lupina
nadev:
8 dag masla
2 jajci
8 dag sladkorja
6 dag maslenih keksov
70 dag puste ovčje ali kozje skute
1 dl kisle smetane
nastrgana limonina lupina
vanilija
Iz sestavin za krhko testo na hitro vgnetemo testo in ga pustimo pokritega počivati v hladilniku pol ure.
Nadev: Maslo penasto umešamo, mu dodamo rumenjaka, polovico sladkorja in še mešamo, da je masa rahlo penasta.
Dodamo pretlačeno ovčjo ali kozjo skuto, drobtine iz maslenih keksov, kislo smetano, vanilijo, nastrgano limonino lupino ter trd sneg iz beljakov, v katerega smo vtepli preostali sladkor. Rahlo zmešamo. Polovico testa v pekaču napol spečemo. Nato ga obložimo z nadevom, ga pokrijemo z drugo polovico testa ali trakovi testa in pečemo v srednje vroči pečici približno 35 minut. Sladico nekoliko ohladimo in narežemo na poljubne rezine.
Izbrana vina:
K tej sladici priporočam polsladka in sladka bela vina, traminec, sladki muškat, renski rizling.
Želim vam veliko kuharskih užitkov, vesele božične praznike, veliko zdravja in veselja ter poslovnih uspehov v novem letu 2013.
Jože Zalar