Naša mama, izkušena kuharica in skrbna gospodinja priporoča ovčjo juho, ki so jo včasih zelo pogosto kuhali na Jezerskem in je zelo dobro teknila. Celo iz stare ovce ali ovna je juha zelo okusna. Pravi, da je juha najboljša iz dobro rejene ovce, ki ima veliko loja.
Sestavine
1 ovčja pleča
3 glavice čebule
2 korenja
1 koren peteršilja
1 lovorov list
malo žafrana
sol
Priprava
Da se izognemo okusu, ki je značilen za starejše ovco (in katerega se vsi bojimo), prvo vodo takoj ko juha zavre, vedno odlijemo. Z novo vodo, tokrat toplo, zopet zalijemo kosti in meso, ter kuhamo na rahlem ognju 2 uri.
Začinimo kot govejo juho. Začimbi, ki jih ne smemo pozabiti: korenina peteršilja in zelena. Dodamo seveda korenje, čebulo, por, paradižnik, lovorjev list, malo žafrana, strok česna, poper v zrnju in na koncu solimo.
Juho postrežemo vročo!